Om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen én langer met je kostbare speel- en ontwikkelingsmateriaal te doen, is het belangrijk om regelmatig het speelgoed schoon te maken. Met deze tips zorg je ervoor dat het speelgoed altijd schoon is.
Meestal maak je al het speelmateriaal voor elke vakantie grondig schoon. Maar omdat baby’s, peuters en zelfs kleuters de speeltjes regelmatig in hun mond stoppen, is het nu echt beter om ze vaker – wekelijks – extra goed te reinigen. Drie basistips:
Knuffels worden het schoonst in de wasmachine. Doe ze in een waszak of een dichtgeknoopte kussensloop en was ze met een beetje wasmiddel – zonder wasverzachter – op 30 graden. Kies het programma voor fijne was of wolwas. Stop ze daarna niet in de wasdroger, maar laat ze aan de waslijn drogen. Om bacteriën te doden, leg je ze in een plastic zak een nachtje in de vriezer.
Peuters en kleuters vinden het heerlijk om poppen in bad te doen, dus met een stukje handzeep maak je van de poppenschoonmaak een leuke activiteit in de huishoek. Zelf doe je dit het snelst met een vochtig doekje en een beetje groene zeep of afwasmiddel.
Houten speelgoed – denk ook aan puzzelstukjes! – reinig je met een vochtige doek en een beetje groene zeep. Daarna wel even goed afdrogen.
Laat LEGO en DUPLO en andere plastic bouwstenen een half uur weken in een sopje van warm water en afwasmiddel. Daarna goed afspoelen en op een handdoek laten drogen. Bouwstenen kunnen ook prima in de wasmachine. Stop ze in twee kussenslopen (altijd één extra, voor het geval de kussensloop scheurt of open gaat tijdens het wassen), knoop ze stevig dicht en draai dan een kort wasprogramma op 30 graden. Laat de wasmachine niet centrifugeren.
Plastic speelgoed zoals schepjes, plastic autootjes en blokken, kun je in warm water leggen met een scheutje allesreiniger. Even laten inweken en dan schoonschrobben met een sponsje of een tandenbostel voor de lastige plekjes.
Omdat buitenspeelgoed vaak onder de modder en andere viezigheid zit, kun je dit het beste schoonmaken met een borstel en de tuinslang. Laat het lekker buiten drogen voordat je het in de opslag doet.