Gepubliceerd op 23 februari 2024
Leestijd 5 min.

Als pedagogisch medewerker of leerkracht begrijp je ongetwijfeld het belang van rollenspel in de themahoek, vooral als deze is gewijd aan het thema supermarkt of geld. Kinderen kunnen via dit thema in de rol stappen van winkelmedewerkers, klanten, kassiers of zelfs winkelmanagers. Terwijl ze deze rollen verkennen, leren ze op een interactieve manier over het belang van geld, en hoe een supermarkt functioneert. In deze blog ontdek je hoe je het thema supermarkt/geld effectief kunt integreren in rollenspelactiviteiten.

Start in de kring

Kinderen absorberen veel door observatie en imitatie. Inspireer ze met activiteiten die later kunnen worden vertaald naar rollenspel. Speel bijvoorbeeld een kort toneelstukje over het maken van boodschappenlijstjes of het betalen met geld. Toon hoe je beleefd vraagt om hulp in een winkel of hoe je wisselgeld teruggeeft. Bespreek daarnaast de waarde van geld, het concept van sparen, en het belang van het maken van doordachte aankopen. Dit is ook een goed moment om de regels over het omgaan met ‘geld’ en ‘aankopen’ te herhalen of nieuw leven in te blazen.

Belangrijke aandachtspunten voordat je begint:

  • Zorg voor een herkenbare inrichting. Door een mini-supermarkt op te zetten, maak je een directe verbinding met de echte wereld. Hoe realistischer de setting, hoe boeiender en leerzamer het spel wordt!
  • Houd een oogje in het zeil om te kunnen volgen wat er gespeeld wordt. Meng je in het spel als je merkt dat het vastloopt. Geef een impuls om het weer vlot te trekken, of introduceer een nieuwe situatie.
  • Voeg relevante materialen toe zoals speelgeld, nepvoedsel, boodschappenmandjes, een kassa, en zelfs prijskaartjes. Dit verrijkt de speelervaring en stimuleert leren door doen!

Rollenspel in de themahoek

Zodra het thema supermarkt/geld goed ingeleid is, kan het rollenspel echt beginnen.

Hier zijn enkele voorbeelden van rollenspellen binnen het thema supermarkt/geld:

  1. Supermarktbezoek
    Kinderen organiseren een trip naar de supermarkt. Ze maken boodschappenlijstjes, beslissen over budgetten en wisselen geld uit bij de kassa. Stimuleer interactie door ze bijvoorbeeld in groepjes inkopen te laten doen.
  2. Kassa-ervaring
    Laat de kinderen de rol van kassamedewerker en klant spelen. Hierdoor leren ze hoe je producten moeten scannen, betalingen afhandelt en wisselgeld teruggeeft.
  3. Budgetbeheer
    Organiseer een activiteit waarbij kinderen moeten plannen hoe ze een bepaald budget besteden. Op deze manier leren ze de waarde van geld en het belang van het maken van slimme keuzes.
  4. Aanbiedingen en kortingen
    Introduceer het concept van aanbiedingen en kortingen. Kinderen leren rekenen met procenten en het concept van besparen.
  5. Productinventaris en -bevoorrading
    Kinderen kunnen de rol van winkelmedewerker op zich nemen, verantwoordelijk voor het bijhouden van de voorraad en het aanvullen van producten.
  6. Ondernemerschap en winkelbeheer
    Laat kinderen een eigen winkeltje ‘runnen’, waarbij ze nadenken over productplaatsing, klantenservice en prijsbepaling.
  7. Omgaan met klachten
    Speel situaties na waarin klanten klachten hebben en hoe medewerkers hiermee omgaan. Dit leert kinderen over probleemoplossing en klantenservice.
  8. Spaaracties
    Introduceer spaaracties waarbij kinderen zegels of punten kunnen verzamelen om te ‘sparen’ voor iets groots. Dit leert ze het concept van uitgesteld genot en sparen voor doelen.