Leestijd 5 min.

Van 22 januari tot en met 1 februari 2025 is het weer tijd voor het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar: de nationale voorleesdagen! Voorlezen in deze leeftijd is ontzettend leuk, belangrijk voor de taal- en leesontwikkeling én wakkert levenslang leesplezier aan.

Voorlezen aan peuters en kleuters is niet alleen een moment van samenzijn, maar ook een spannende reis door woorden, verhalen en beelden. Hoe maak je deze kostbare momenten nog leuker en interactiever? Duik in een reeks (interactieve) voorleestips en ontdek de onweerstaanbare prentenboeken top 10 van 2025.

Hoe vergroot je het leesplezier en betrek je jonge kinderen volop bij het verhaal?

  • Breng verhalen tot leven

Breng de personages tot leven! Gebruik verschillende stemmetjes, tonen, volumes en tempo’s om emoties en karakters te benadrukken. Voeg eenvoudige gebaren toe aan je voorleesroutine en loop eens rond terwijl je voorleest.

  • Stel vragen en betrek kinderen bij het verhaal

Betrek peuters en kleuters door hen te vragen wat ze zien op de pagina’s. Vraag naar hun mening en ideeën. Laat ze voorspellen wat er gaat gebeuren en moedig hen aan om geluiden en bewegingen die in het verhaal voorkomen na te doen.

  • Interactieve boeken

Kies boeken met texturen, flapjes of geluiden. Peuters en kleuters zijn dol op ontdekken, en dit maakt het voorlezen een tastbare ervaring.

  • Themagerichte voorleesmomenten

Sluit aan bij seizoenen, feestdagen of thema’s die leven in de groep. Zo wordt voorlezen een feest van verbinding en herkenning.

  • Introduceer passende materialen

Verzamel kleine rekwisieten die passen bij het verhaal en gebruik ze tijdens het voorlezen. Het maakt de beleving intenser en spannender.

  • Betrek de zintuigen

Laat de kinderen voelen, ruiken of zelfs proeven als dat mogelijk is en relevant voor het verhaal. Of vraag als dit lastig is: “Hoe denk je dat dit zou ruiken of proeven?”

  • Geef ruimte voor creativiteit

Moedig kinderen aan om hun eigen einde voor het verhaal te verzinnen of nieuwe personages toe te voegen. Je kunt dit ook laten tekenen!

  • Creëer een voorleeshoek

Maak een knusse hoek met lampjes, kussens en knuffels speciaal voor voorlezen. Het geeft de kinderen een eigen plek voor het leesmoment. Het prentenboek dat centraal staat krijgt hier een mooie plaats.

Juf leest voor aan een klas

Top 10 prentenboeken voor peuters en kleuters

Het prentenboek Rinus van Ingrid en Dieter Schubert is gekroond tot prentenboek van het jaar 2025. Deze prentenboeken hebben in 2025 ook een plek veroverd in de top 10:

1. ‘Rinus’ door Ingrid en Dieter Schubert

Vroeger was opa een hele wilde neushoorn. En hij was sterk, reuze sterk. Hij kon wel honderd boomstammen tegelijk optillen. Maar nu is opa oud. Het liefst ligt hij de hele dag wat in de schaduw te dommelen. Vandaag past hij op Rinus. En die wil vooral spelen en ravotten!

2. ‘Ga je mij kietelen?’ door Mies van Hout

Heb je weleens een beer gekieteld? Of een krokodil? Nee? Probeer het maar in Ga je mij kietelen?! Speel een kietelspelletje met kleine en grote dieren, de liefste en de gevaarlijkste bewoners van het beestenrijk. Kijk snel hoe de verschillende dieren erop reageren!

3. ‘Vos en Vis’ door Daan Remmerts de Vries

Vos heeft een vis gevangen voor zijn avondeten. Als Vos de weg naar het strand niet meer kan vinden, legt Vis hem behulpzaam uit dat de zee wel heel gevaarlijk is als je in zo’n klein bootje zit. Vos wordt steeds zenuwachtiger en wil naar huis. Kunnen Vos en Vis elkaar helpen?

4. ‘Leeuwenlessen’ door Jon Agee

Een jongetje wil zijn leeuwendiploma behalen en krijgt les van een échte leeuw. Na een slopende training ontdekt hij de belangrijkste les van allemaal: vrienden zijn onmisbaar. Leer de fijne kneepjes van het leeuwenbestaan!

5. ‘Maak plaats!’ door Karen Yin

Honderd dieren zie je in dit verhaal. Maar past de walvis wel helemaal? De dieren in dit prentenboek vinden een oplossing: ze maken gewoon het boek groter! Bekijk de uitklapbare pagina’s en tel alle honderd dieren.

6. ‘De bril van Beer’ door Leo Timmers

Beer zoekt zijn bril. Hij moet hem terugvinden! Misschien weet Giraf waar hij is gebleven? Onderweg naar zijn vriend ziet Beer allerlei dieren die er eerder niet waren. Hoe kan dat nu? En wie is die lange slungel met vlekken eigenlijk? Laat je fantasie de vrije loop!

7. ‘We bakken een dierentuin’ door Marit Törnqvist

Kom je spelen bij mij thuis? Daar mogen we met de berentrein en klimmen we naar de uilen. We bakken er een dierentuin en luisteren naar de voorleesslang. Dan gaan we heel laat slapen in het dieren-droomhotel. Kom je bij mij spelen? Ik denk het wel!

8. ‘De Boebalas’ door Nancy Bosmans

Neah, Ayah en Avah gaan op bezoek bij hun Ghanese oma. Tijdens het avondeten krijgen ze iets voorgeschoteld wat ze totaal niet kennen: dit lusten ze écht niet! Gelukkig heeft oma een oplossing. Zij kent namelijk een heel bijzonder monster: de Boebalas!

9. ‘Het huisje zonder heks’ door Sophie Pluim

Een sprookjesachtig prentenboek over een huisje in het bos waar ooit een heel oude heks woonde. Toen ze niet meer thuiskwam bleef het huisje alleen achter. Meerdere seizoenen gaan voorbij en het huisje raakt in verval. Het besluit om zélf maar op zoek te gaan naar een nieuwe heks.

10. ‘Een toren van tijgers’ door Lizette de Koning

Een toren van tijgers is een verzameling van heerlijke, lieve en grappige dierenversjes. Als geen ander slaagt illustrator Gareth Lucas erin om dieren met gevoel én humor te tekenen. Voeg daar de teksten van Lizette de Koning bij en je hebt iets geweldigs in handen.

Enthousiast geworden over de prentenboeken top 10?

Bekijk ze allemaal!