Veilig en slim gebruik maken van digitale media in het onderwijs, hoe doe je dat eigenlijk? In onze blogreeks over digitale geletterdheid hebben we het onder meer over digitale informatievaardigheden, ICT-basisvaardigheden en computional thinking. Deze keer staan we stil bij het onderdeel mediawijsheid. Ook geven we tips hoe je leerlingen daarmee kunnen oefenen, met de iPad in je klas.
Onder mediawijsheid vallen de kennis, vaardigheden en mentaliteit die nodig zijn om bewust, kritisch en actief om te gaan met digitale media. Hieronder vallen ook online privacy, media-verslaving, en het weten wat je wel of niet kan en mag delen via internet. Wij willen bewustwording onder onderwijsprofessionals én leerlingen stimuleren. In de klas maken scholieren kennis met digitaal communiceren en samenwerken. Maar leren ze ook terug te kijken naar hun eigen gebruik van moderne media.
Kinderen zijn zich heel bewust van alle media om zich heen, maar kennen niet altijd de gevolgen hiervan. Het goed omgaan met digitale middelen, is ontzettend belangrijk in het onderwijs van nu, evenals bewustmaking van de mogelijkheden. Mediawijsheid legt de nadruk op wat digitale media zijn en hoe je deze gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het omgaan met sociale media, online pestgedrag, digitale criminaliteit en privacy.
Wil je graag meer inspiratie en tips over hoe je mediawijsheid toepast in jouw klas? Download dan ons ‘opdrachtenboekje Mediawijsheid.’
Meer weten over hoe je de iPad inzet voor digitale geletterdheid? En praktisch aan de slag gaan?