Gepubliceerd op 5 januari 2025
Leestijd 5 min.

Bij jonge kinderen gaat de ontwikkeling van de motoriek razendsnel. Al voor de geboorte beweegt de baby in de buik van de moeder en zodra het geboren is duurt het niet lang voordat het kind bewegingen begint te volgen en grijpt naar voorwerpen. In de periode van baby tot kleuter ontwikkelen kinderen de vaardigheden die leiden tot het latere schrijven. Een goede begeleiding hierbij is belangrijk! Wij laten je graag wat leerzame en leuke materialen zien die kinderen helpen in het ontwikkelen van hun fijne motoriek.

De motorische ontwikkeling van jonge kinderen verloopt altijd van grof naar fijn. De baby die om zich heen grijpt, zet als peuter met wasco in zijn knuist de eerste strepen op papier. Een kleuter gaat van die grove motoriek over naar de fijne, waarbij de bewegingen steeds kleiner en preciezer worden. Denk aan het prikken met een prikpen of het inkleuren van kleine vakjes. Gelukkig bestaan er allerlei leerzame en leuke (schrijf)spelletjes die de fijne motoriek spelenderwijs oefenen. We laten je er een aantal zien volgens een logische opbouw!

Baby’s en dreumesen

Bij de jongste kinderen draait alles om sensomotoriek. Sensomotoriek is de samenwerking tussen zintuigen (sensoriek) en bewegingen. Het houdt in dat wat je waarneemt met je zintuigen, zoals zien en voelen, wordt gekoppeld aan je bewegingen. Dit is belangrijk voor coördinatie en balans en vormt de basis van het latere schrijven. Het oefenen van sensomotoriek met goede materialen is dus een grote stap in de motorische ontwikkeling van jonge kinderen.

Sensory ballen pastel

Met deze sensorballen in drie verschillende pastelkleuren voelen kinderen verschillende structuren en horen ze het rammelen van de kleine knikkertjes.

sensoryballen

Houten Postkanaal Wand

Een vrijstaande houten wand met geïntegreerde detacheringsbuizen, gestructureerde bakjes en bollen. Stimuleer kinderen om het gewicht, de grootte en de textuur van de verschillende bollen te vergelijken en te onderzoeken. Draai de textuur van de dienbladfolie om het zachte, pluizige materiaal en de geruite kant te onderzoeken. Moedig baby’s en dreumesen aan om goed te luisteren naar de geluiden als elke bol in de buizen valt en op de verschillende materialen terechtkomt.

houten postkanaal wand

Sensory blokken

Deze mooie set gemaakt van duurzaam hout bestaat uit zes zintuiglijke stenen. Er zijn twee visuele blokken, twee geluidsblokken en twee textuurblokken.

sensory blokken

Peuters

Peuters houden voorwerpen in hun knuist of hand en proberen er al gerichter mee te werken. De bewegingen zijn nog steeds grof omdat ze meestal vanuit de elleboog gemaakt worden. Kinderen in deze leeftijd of ontwikkelingsfase hebben baat bij materialen die al wat meer gemanipuleerd en beoefend kunnen worden.

Hamertje Tik Maxi

Met Hamertje Tik Maxi kunnen kinderen naar hartenlust fantaseren, experimenteren met timmeren of opdrachten maken aan de hand van de voorbeeldkaarten. Omdat de figuren groter zijn dan de klassieke Hamertje Tik, kunnen peuters er vaak al prima mee uit de voeten.

hamertje tik maxi

Lichttol

Deze oplaadbare tol is een moderne klassieker die de motorische vaardigheden ontwikkelt en het zintuiglijke spel verbetert. De tol is een aantrekkelijke, multi-sensorische bron voor solo- of groepsspel. Kinderen ontdekken functies die interactie aanmoedigen, zoals de mogelijkheid om te schommelen, te draaien, op te lichten en geluiden te produceren, waardoor leerzame ervaringen mogelijk worden.

lichttol

Inlegplank Groente

Peuters zijn toe aan het maken van hun eerste puzzels. Ideaal zijn inlegplanken; door te schuiven en draaien met de puzzelstukken glijden deze op hun plek. De al meer geoefende kinderen proberen de stukken in één keer goed neer te leggen.

inlegplank groente

Kleuters

Kleuters zijn meestal al zo ver in hun ontwikkeling dat de beweging vanuit hun pols en vingers komt. Met hen werk je toe naar spellen en materialen die het voorbereidend schrijven en het maken van schrijfpatronen trainen. Zo ben je bezig met voorbereidend schrijven; de laatste stap voor het echte schrijven.

Dobbelpatronen

Kinderen gaan spelend oefenen met schrijfpatronen en kleuren. In de doos zitten vier dobbelstenen: één met eenvoudige schrijfpatronen, één met moeilijke schrijfpatronen en twee met primaire kleuren. Rol met de dobbelstenen, pak het bijpassende kleurpotlood en oefen het gedobbelde schrijfpatroon.

dobbelpatronen

Schrijfpatronen

Een originele manier om de basisvormen die in het schrijven worden gebruikt te oefenen. Het kind volgt elke route zonder dat het potlood opgetild wordt en houdt rekening met de richting van het schrijven. Het kind wint geleidelijk aan vertrouwdheid, vloeibaarheid en de controle van de bewegingen. Er zijn schrijfpatroonplankjes in de varianten ‘hoeken’, diagonalen’, bruggen’ en ‘lussen’.

schrijfpatronen

Fijne motoriekdoos

Met de kleine motoriekdoos vol houten knikkers, kleurrijke houten kralen, magneten, rijgtouwen, houten knopen, dobbelstenen, pincetten en meer, zijn de kleuters in je groep klaar om hun fijne motorische vaardigheden te bevorderen. De kleine motoriekdoos helpt bij het ontwikkelen van de oog-handcoördinatie, de pincetgreep waarbij kinderen leren om materialen tussen de vingertoppen te houden, het tweehandig samenwerken, de vingerbeweeglijkheid, een voorkeurshand ontwikkelen, het stimuleren van de pengreepontwikkeling, het leren doseren van kracht en gereedschap leren hanteren.

fijne motoriekdoos

Rolf Motoriek

Dit pakket biedt prachtige motoriekontwikkelingsmaterialen met een aantal klassiekers zoals Hamertje Tik en het Voelhuis. Deze set mag niet ontbreken in je groep!

Inhoud:

  • Rolf Originals – Hamertje Tik Geo
  • Rolf Originals – Hamertje Tik Vario
  • Rolf Originals – Ruggespraak
  • Rolf More – Rondjes draaien
  • Rolf More – Voelhuis
  • Rolf More – Themaboom
themaboom

Enthousiast geworden om met motorische materialen aan de slag te gaan?

Ontdek alle producten