Gepubliceerd op 22 mei 2024
Leestijd 5 min.

Het plein is de plek waar kinderen zich uitleven, hun sociale vaardigheden ontwikkelen en vooral veel plezier hebben. Maar na een tijdje kan het plein er wat rommelig uitzien en kunnen de voertuigen, zoals fietsen, skelters en stepjes, wel een opknapbeurt gebruiken. Wat is er nu leuker dan de kinderen hierbij te betrekken? In deze blog lees je hoe je de voertuigen een APK-keuring kan geven en dit op een leuke en leerzame manier door de kinderen kan laten doen.

De voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om een aantal zaken voor te bereiden:

  • Inventariseer de voertuigen: Bekijk welke voertuigen er allemaal op het plein staan en welke aandacht nodig hebben. Maak een lijst van alle fietsen, skelters, stepjes en eventueel ander speelmateriaal.
  • Keuringseisen opmaken: Bepaal samen met de kinderen welke onderdelen gekeurd moeten worden. Denk aan banden, remmen, stuur, zadel en ketting bij fietsen. Maak hiervan een overzichtelijk keuringsformulier.

Download een voorbeeld onderhoudskaart voor de fietsen en karren hier

  • Materialen voorbereiden: Zorg dat je alle benodigde materialen hebt, zoals pompen, gereedschap en schoonmaakmiddelen. Let er hierbij wel goed op dat sommige materialen onder toezicht van een leerkracht of ouder gebruikt moeten worden.
  • Leerdoelen formuleren: Bedenk wat de kinderen leren tijdens deze activiteit. Denk aan samenwerken, technische vaardigheden, verantwoordelijkheid en het belang van veiligheid.

De APK-keuring

Nu de voorbereiding is getroffen, is het tijd voor de grote dag! Hier is een voorbeeld van hoe je de keuring kunt laten verlopen:

  1. Introductie en uitleg: Begin met een korte uitleg over wat een APK-keuring inhoudt en waarom deze belangrijk is. Vertel wat de kinderen gaan doen en hoe ze dat moeten aanpakken.
  2. Teamindeling: Verdeel de kinderen in kleine groepjes. Elk groepje krijgt een voertuig toegewezen en een checklist met de keuringseisen. Zorg ervoor dat elk kind een taak heeft binnen het team.
  3. Aan de slag: Laat de kinderen aan de slag gaan met hun keuring. Terwijl ze bezig zijn, loop jij rond om te helpen en vragen te beantwoorden. Moedig de kinderen aan om goed samen te werken en elkaar te helpen.
  4. Oplossingen bedenken: Als er gebreken worden gevonden, bespreek dan samen met de kinderen hoe deze opgelost kunnen worden. Misschien moet een band worden opgepompt, een stuur rechtgezet of is er een grote schoonmaakbeurt nodig. Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen.
  5. Evaluatie: Sluit de keuring af met een evaluatie. Laat elk groepje vertellen wat ze hebben gevonden en hoe ze het hebben opgelost. Bespreek ook wat ze hebben geleerd en hoe belangrijk het is om voertuigen goed te onderhouden.

Na deze activiteit is het plein weer netjes en zijn de voertuigen veilig en gebruiksklaar. En blijkt er uit de keuring dat er voertuigen aan vervanging toe zijn, dan is het natuurlijk van belang om deze zo snel mogelijk te vervangen door nieuwe fietsjes, stepjes of karren.
Maar het belangrijkste is dat de kinderen hebben geleerd hoe ze voertuigen kunnen onderhouden en waarom dit belangrijk is. Ze hebben samengewerkt, problemen opgelost en vooral veel plezier gehad.

Zijn er een aantal voertuigen niet door de APK-keuring gekomen?

Ontdek al onze voertuigen in de webshop