Digitale technologie is onder andere het gebruik van computers, software, digitale leerplatformen en ondersteunende technologie. Dit met als uiteindelijke doel om de leerprestaties te bevorderen. Er zijn veel interventies binnen de menukaart die dit ondersteunen. Ze zijn te onderscheiden in technologie voor leerkrachten, maar ook voor leerlingen.
Er zijn zeer uiteenlopende interventies op dit gebied, maar ze zijn grofweg in twee groepen te verdelen:
Wanneer het de technologie voor leerlingen betreft, kun je denken aan het de inzet van iPad, Chromebooks of laptops. Deze specifieke leerlingdevices kun je inzetten bij het digitaal verwerken van lesstof, het maken van opdrachten of het oefenen en trainen van digitale lesstof. Op deze manier is de inzet van passende leerlingdevices ondersteunend aan de inhoudelijke interventies waar jouw school voor kiest.
Wanneer het technologie voor leerkrachten betreft, kun je bijvoorbeeld denken aan de aanschaf van een passend laptop, Chromebook, iPad of MacBook om met educatieve programma’s methodes te kunnen werken. Ook een digitaal schoolbord kun je uitstekend inzetten bij de uitleg van digitale les- en leermethoden aan kleine of grotere groepen. Of om het gebruik van of in brede zin om je onderwijs aantrekkelijker te maken.
Ons online leerplatform ZuluConnect verbindt en automatiseert (administratieve) processen – en stelt leerlingen, leerkrachten en school-ICT’ers in staat om te creëren en te ontdekken. Al het beschikbare digitale educatieve materiaal staat online, waardoor leerlingen hier zelfstandig en tijds- en plaatsonafhankelijk mee aan de slag kunnen. Alle online activiteiten zijn eenvoudig en overzichtelijk te volgen. Daarnaast besparen koppelingen met handige systemen zoals roosters en het Leerling Administratie Systeem tijd en geld.
ZuluConnect verbindt. Die verbinding vindt plaats op verschillende fronten tegelijkertijd:
Het touchscreen of digibord is het belangrijkste en duurste apparaat in je klas. De lesopbrengst is enorm. Door interactieve en tot de verbeelding sprekende presentaties, hou je de aandacht en motivatie van je leerlingen veel langer vast. Naast klassikaal gebruik, kunnen leerlingen er ook individueel of in groepjes mee aan de slag.
Hoewel digiborden en touchscreens al helemaal ingeburgerd zijn op school, is het niet makkelijk om een keuze te maken. De specificaties lopen namelijk erg uiteen. Omdat je er wel een jaar of 7 mee moet doen, kun je eigenlijk niet zonder een deskundig advies.
Wij adviseren je graag over alle mogelijkheden, maar het draait natuurlijk altijd om jou. Wil je op je nieuwe digibord of touchscreen met Office 365 of Google for Education werken? Ondersteunt het bord van jouw keuze Windows 10S en ZuluConnect? In onze showroom brengen we alle wensen en voorwaarden van je school in kaart. Pas dan bedenken we welke toekomstbestendige oplossingen het beste bij jullie onderwijsvisie passen.
Ook voor montage en afwerking komen verschillende keuzes voorbij: in hoogte verstelbaar, verrijdbaar, kantelbaar en draaibaar bijvoorbeeld. Met of zonder ingebouwde pc. Wel of niet aangevuld met 1 of meerdere whiteboards. Elke optie heeft een specifiek doel en consequenties voor het gebruik. We nemen ze stuk voor stuk met je door, zodat je ook hierin de beste keuze maakt
Met voldoende snelle, betrouwbare en makkelijk te beheren laptops, iPads of Chromebooks is het eenvoudig met een hele klas digitale oefenstof verwerken. Elke leerling werkt in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau. En ontvangt direct feedback in zijn persoonlijke digitale leeromgeving.
Als leerkracht heb je in dit leerproces een belangrijke rol: je kijkt op je met iedereen in de klas mee en helpt de leerlingen individueel verder. Je bent dus meer een persoonlijke adviseur en begeleider.
Daarvoor is het belangrijk dat je de beschikking hebt over een eigen laptop, iPad of Chromebook.
Goede apparatuur verhoogt het plezier in het werk. En moderne apparaten spelen in op de vraag naar meer Privacy: meer en meer laptops zijn alleen maar op te starten via de vingerafdruk van de eigenaar opstarten. Zo is gevoelige informatie optimaal beveiligd. Ook als de laptop mee naar huis gaat.”
Tip: Alle data die op een school gegenereerd wordt loopt via het (WiFi) netwerk van de school. Ga je investeren in meer apparaten, investeer dan ook in het (WiFi) netwerk.
Scholing is essentieel om te kunnen bewegen in deze veranderende wereld. Daarom zorgt onze afdeling Onderwijsadvies en Ontwikkeling ervoor dat elke onderwijsprofessional elke ontwikkeling een grote stap vóór blijft. Door onderwijskundige begeleiding. Oplossingen voor vraagstukken op het gebied van talentontwikkeling en digitale geletterdheid. Maar ook door betrokken te coachen, te trainen en door vernieuwende onderwijsconcepten en lesmaterialen te ontwikkelen.
Bijblijven doe je op jouw manier! Wij helpen je graag mee. Zo bieden we de opleiding Pedagogisch Coach, informatie over het belang van Digitale Geletterdheid in het onderwijs, inclusief een post-HBO opleiding voor leerkrachten in dit onderwerp, een volledig verzorgd leerplatform genaamd KlasMastr en een ruime poule aan interim professionals die klaar staan om jouw school te ondersteunen.
Wil je eens van gedachten wisselen hierover? Of heb je vragen?