Spelen is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen: “spelen is de vrijheid om je eigen nieuwsgierigheid te volgen. Om te proberen en te ontdekken. Gewoon omdat je er zelf zin in hebt” (Rutger Bregman, 2020). Maar wat is eigenlijk het belang van vrij en ongestructureerd spelen?
Jonge kinderen ontwikkelen zich van nature. Het zijn geboren onderzoekers die, nieuwsgierig als ze zijn, continu in de weer zijn om de wereld om zich heen te ontdekken. Daarbij creëren ze de meest innovatieve uitvindingen en bedenken ze als vanzelf oplossingen voor obstakels. Door te spelen krijgen ze grip op hun omgeving en wordt hun kennis over de wereld vergroot. Niets is vanzelfsprekend, alles is nieuw en kennis wordt met vallen en opstaan verworven. Hun verbeelding en vindingrijkheid krijgen de vrije loop.
Spelen is ook zelf de touwtjes in handen nemen. Het is onderhandelen over wie eerst mag. Het is samenwerken om oplossingen te vinden voor problemen. Het is verzinnen en uitvinden. Spelenderwijs worden 21e-eeuwse vaardigheden als probleemoplossend denken, creativiteit, ondernemerschap, samenwerking en zelfsturing spontaan gestimuleerd. Vaardigheden die je maar beter in je toolbox hebt zitten in een snel veranderende wereld.
Wat kinderen nodig hebben, is vrijheid en vertrouwen in hun eigen kunnen. Door activiteiten minder te structureren en vooraf te plannen, maak je ruimte voor de eigen interesse en fantasie van kinderen. Dit doe je ook door te kiezen voor materialen met een open einde.
Statische, onveranderbare ruimtes waar speelhoeken en materialen slechts één speelwijze suggereren, doen kinderen tekort. Dergelijke ruimtes schrijven kinderen voor hoe ze moeten spelen. Dit beperkt de natuurlijke creativiteit en vindingrijkheid van kinderen. Speelomgevingen die door kinderen gemanipuleerd kunnen worden, die veranderen en veranderd kunnen worden, openen daarentegen een wereld vol mogelijkheden. Ze schrijven kinderen niets voor, maar bieden eindeloos veel mogelijkheden. Zo ontstaat spelen met ruimte voor verbeelding en creativiteit.
Die gedachte ligt aan de basis van de ontwikkeling van de Hop Up Playgrounds. Het is een speelconcept voor plekken en ruimtes waar kinderen spelen, leren en beleven. Kinderen krijgen letterlijk ruimte om er hun eigen, uitdagend spel vorm te geven. Ze bouwen de gekste constructies die ze zelf vorm én betekenis geven of nestelen zich in kleine hoekjes waar ze rust en geborgenheid vinden als er te veel prikkels zijn.
De Playground verandert en transformeert naargelang de fantasie van kinderen en de wendingen die hun spel neemt. Wat eerst nog een lieflijke poppenkast is, wordt een moment later een monster dat bestreden moet worden. Een piratenschip wordt in een mum van tijd omgevormd tot een kapsalon, inclusief wastafel en haardroger.
Bestel Hop Up in de webshop