Gepubliceerd op 1 februari 2024
Leestijd 5 min.

Begrijpend lezen, technisch lezen, woordenschat, grammatica … Het taal- en leesonderwijs op de basisschool bestaat vaak uit een grote brij aan losse vakken en lesonderdelen. Dat kan anders en beter! Leermiddelenontwikkelaar Blink haakt hier op in met Blink Taal: de eerste onderwijsaanpak waarin taal, lezen en wereldoriëntatie samenkomen in één lesmethode. Nieuwsgierig hoe dit werkt? Hieronder vind je vijf tips om deze nieuwe visie op taal te ontdekken!

Tip 1: Bekijk het interview met de uitgever

Al acht jaar is Blink nu bezig om samen met leerkrachten, leerlingen, wetenschappers en experts te onderzoeken hoe de dalende prestaties in taal- en leesonderwijs gekenterd kunnen worden. Het doel is om het leer- en leesplezier bij leerlingen te vergroten én de werkdruk bij leerkrachten weg te halen in het basisonderwijs. Dit heeft geleid tot de integrale onderwijsaanpak Blink Taal.

Hoe houd je als uitgever rekening met de kerndoelen én de behoeftes van leerkrachten en leerlingen? Uitgever Lian van de Wiel vertelt je in deze video van vier minuten meer over de ontwikkeling van Blink Taal.

Tip 2: Vraag het boekje aan

In het boekje Ontdek. Een nieuwe visie op taal zijn alle belangrijke inzichten en achtergronden over deze nieuwe visie op taalonderwijs van Blink gebundeld. Je vindt hierin bijvoorbeeld inspirerende columns over het belang van taal én praktische tips om zelf met deze nieuwe visie aan de slag te gaan.

Vraag nu het boekje aan

Tip 3: Lees het interview met twee taalexperts

De integratie van taal, lezen en wereldoriëntatie zorgt ervoor dat je leerlingen vanuit een betekenisvolle context leren. Jij krijgt als leerkracht bovendien meer rust en ruimte in je lesprogramma. Lees het interview met taalexperts Erna van Koeven en Anneke Smits en ontdek hun mening over deze nieuwe visie van Blink.

Tip 4: Volg het gratis webinar

Speciaal voor leerkrachten en taalcoördinatoren die zich oriënteren op een nieuwe methode voor taal, organiseert Blink het webinar ‘Voordelen geïntegreerd taalonderwijs’. Dit webinar levert jou het volgende op:

  • Je weet hoe de structuur van Blink Taal in elkaar zit;
  • Je ziet praktijkvoorbeelden van een thema, waardoor je begrijpt hoe de koppeling van taal, lezen en wereldoriëntatie werkt;
  • Je weet hoe spelling en grammatica in Blink Taal aan bod komen;
  • Je weet wat de vervolgstappen zijn die je kunt zetten.

Goed om te weten: er zijn twee verschillende webinars, eentje voor Blink Lezen-scholen en eentje voor scholen die niet werken met Blink Lezen.

Tip 5: Bekijk het interview met de cocreator

De nieuwe onderwijsaanpak Blink Taal is momenteel volop in ontwikkeling, in samenwerking met diverse partnerscholen. Een mooi voorbeeld van cocreatie!

Hoe dit werkt? De leerkrachten van de partnerscholen delen hun mening, suggesties en aanscherpingen met de cocreators van Blink, en zij bespreken dit met de methodeontwikkelaars. Hoe kunnen we met de feedback het lesmateriaal verbeteren?

Merlin Boksebeld, lead cocreatie PO bij Blink, vertelt je in deze video van twee minuten meer over cocreatie en Blink Taal.

Gratis webinar ‘Voordelen geïntegreerd taalonderwijs’

Wil jij weten waarom het integreren van taal, lezen en wereldoriëntatie in Blink Taal écht werkt? Meld je aan voor het gratis webinar!

Meld je nu aan