Alle seizoenen zijn geweldig om mee te werken als leerkracht of pedagogisch medewerker, maar de herfst spreekt kinderen misschien wel het meest aan. Het toverachtige gevoel wanneer de blaadjes aan de bomen van groen naar oranje kleuren, het licht diffuus wordt en de natuur -net als sommige dieren- zich voorbereidt op de winter. Welke dieren kom je tegen in de herfst? En hoe kun je hier spelenderwijs mee aan de slag in de groep? In deze blog geven we je leuke ideeën om herfstdieren te behandelen.
Om de kinderen in de juiste sfeer te brengen, haal je de herfst je groep in! Laat ze spullen van huis meenemen die te maken hebben met de herfst en herfstdieren. Hang je themaboom vol met geknutselde eekhoorns, herfstbladeren en eikeltjes. Richt je hoeken in met het thema herfst; in de bouwhoek worden huisjes voor de herfstdieren gemaakt, de huishoek is het holletje van de egel waar die zich voorbereidt op de winterslaap en de leeshoek bevat passende prentenboeken zoals De blaadjesdief, Waar blijft de herfst?, Anna en de herfst en het Het is herfst – kijk- en zoekboek.
In de kring introduceer je het thema en activeer je de voorkennis. Vraag bijvoorbeeld aan welke dieren kinderen denken bij de herfst. Waarschijnlijk komen ze met de egel, de spin, de vogel, de slak en de eekhoorn. Laat de genoemde dieren zien op een foto of filmpje en bespreek ze. Hoe zien ze eruit, waar leven ze, wat eten ze, wat doen ze? En waarom horen ze bij de herfst? De kinderen kruipen over de grond als een slak en zitten als een spin in hun web.
De herfst is bij uitstek geschikt voor een mooie herfstwandeling, waarbij jullie zoeken naar herfstdieren. Neem een paar tassen mee en verzamel intussen de meest bijzondere bladeren, takjes, dennenappels, eikels en kastanjes, waar je de klas verder mee aankleedt en bijvoorbeeld rekenactiviteiten mee doet. De gevonden eikels vormen een logische introductie op het spannende spel Eekhoorn zoekt de eikels, waarbij de kinderen als eerste tien eikels proberen te verzamelen. Intussen oefenen ze spelenderwijs verschillende rekenvaardigheden tot en met 10.
Tijdens de inloop of werkmomenten mogen stimulerende ontwikkelingsmaterialen zoals puzzels over de herfst niet ontbreken. Zorg dat je herfstpuzzels hebt op verschillende niveaus, zoals een knoppenpuzzel met vogelhuisjes, een verticale puzzel met 12 stukjes en een bospuzzel herfst-winter van 64 stukjes.
Verander kinderen in jonge wetenschappers en laat ze bekijken hoe een blad er van binnen uitziet. Gebruik hiervoor je lichttafel of Light Cube en leg bijvoorbeeld bladeren op het lichtvlak. Geef een loep en laat de bladeren goed bekijken. Zien ze de nerven lopen? Hoe zien de kleuren eruit? De bevindingen worden daarna nagetekend, of er wordt een reliëftekening gemaakt door een vel papier op het blad te leggen en er met wasco overheen te gaan.
Gebruik wat materialen van de herfstwandeling als inspiratie voor een leuke, open knutselopdracht. Maak met een kastanje en prikkertjes een spin, of leg blaadjes bij elkaar in de vorm van een eekhoorn met een grote pluimstaart. Plak het dier op papier en versier met dwarrelende blaadjes. Leg de creaties op je thematafel.
Vertel de kinderen dat veel dieren het lastiger krijgen in de herfst. Het wordt kouder en er is minder eten te vinden. Wat is er vervolgens leuker dan de dieren een handje te helpen? Bouw egel- en vogelhuisjes met de prachtige herfstbox van KAPLA, die gele, oranje en donkergroene plankjes bevat. Wil je het niet bij fantasie laten? Dan is het geweldig om ieder kind zelf een echte voederbel voor vogels te laten maken, die buiten opgehangen kan worden. Of ga met de groep naar een park in de buurt en maak daar onder de struiken beschutte schuilplekjes met bladeren en takjes, zodat herfstdieren zich kunnen verschuilen.
Als leuke afsluiter laten we je nog een paar inspirerende materialen zien waarmee jij je groep tot in de puntjes herfstproof maakt!
In de supermarkt vinden we alle groenten, het hele jaar door. Maar wanneer groeien deze groenten? Het is belangrijk om over seizoensgroenten te leren en gezond te eten. Met deze set ontdekken we herfstgroenten. Leuk voor in de huis- of themahoek!
Hulst, beuk, esdoorn en kastanje zijn slechts enkele van de prachtig geïllustreerde bladeren in deze houten set. Deze selectie van seizoensgebonden loof- en groenblijvende bladeren is dubbelzijdig bedrukt (met het herfstblad op de achterkant). Stapel en balanceer de blokken van onregelmatige grootte. Bekijk ze hier: bladeren stapelen.
Een kussen gehaakt in de vorm van een eekhoorn! Dit knappe koppie past in elke groep en krijgt graag een knus plekje in de leeshoek. Om de sfeer helemaal af te maken zitten kinderen op een heerlijk groot kussen dat sprekend lijkt op een boomstamschijf.