Wat willen bijna alle kinderen graag als het buiten lekker weer is? Juist! Spelen met zand en water in de zand-watertafel. Het feest is compleet als dat buiten mag! Spelen in de zand-watertafel is niet alleen ontzettend leuk. Het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Benieuwd waarom dat zo is? Lees dan snel verder!
Je kent het wel; kinderen die het heerlijk vinden om met hun handen in de modder te roeren. Die het liefst de verfkwast aan de kant leggen en gaan vingerverven. Of die met hun handen door het kriebelende gras gaan en merken dat het gras glad is en door hun vingers glijdt. Deze kinderen zijn bezig met een belangrijk deel van hun ontwikkeling: sensomotoriek. In het Piramideproject Zomertijd worden verschillende leuke en leerzame activiteiten rondom sensomotoriek in de zand-watertafel aangeboden.
Sensomotoriek is de koppeling tussen motoriek (vermogen om te bewegen) en sensoriek (opdoen van zintuiglijke prikkels, zoals bijvoorbeeld zien, horen, voelen, ruiken). Deze twee vaardigheden samen zorgen dat je bijvoorbeeld een bal kunt vangen: je ziet de bal aankomen, steekt je armen uit en vangt hem met de juiste druk van je handen.
Door sensomotoriek leert het jonge kind het eigen lichaam kennen en de wereld om hem heen. Het is de start van het verkennen, ontwikkelen en leren. Als de sensomotorische ontwikkeling van een kind verstoord is, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Zo kan het leiden tot afkeer voor geluiden of structuren, problemen met balans of coördinatie, of moeilijkheden met de taal-, reken- en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Enkele voorbeelden:
Ben jij ook geïnspireerd om aan de slag te gaan met sensomotorische activiteiten binnen je groep? Veel plezier, laat het ontdekken, experimenteren en ‘kliederen’ maar beginnen!
Meet materialen voor de ontwikkeling van de sensomotoriek vind je in onze webshop.