Onze samenleving verandert continu en wordt steeds complexer. Natuurlijk wil je je leerlingen helpen om zich daarin goed staande te houden – nu én later. Maar hoe bied je hun hiervoor de juiste begeleiding en voorbereiding? Pit Burgerschap is daarvoor een eenvoudige en effectieve oplossing.
Steeds meer schooldirecties, leerkrachten en ouders zien het belang van burgerschapsonderwijs. Zij noemen het essentieel dat kinderen al op vroege leeftijd burgerschapsvaardigheden leren, zoals respect voor anderen en kritische reflectie. Leerkrachten vinden het alleen wel lastig om aan burgerschapsonderwijs de structurele tijd en aandacht te geven die het verdient. Er zijn immers zoveel vakken die óók aandacht moeten krijgen, niet in de laatste plaats taal- en spellingslessen.
Pit Burgerschap is een duidelijke aanpak voor burgerschapsonderwijs waarvoor weinig extra tijd nodig is. Je integreert het simpelweg in je taal- en spellingslessen voor groep 4 tot en met 8. Zo wordt burgerschapsonderwijs een haalbaar onderdeel van je lesprogramma. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Pit Burgerschap vind je in de digitale omgeving van de taalmethode Pit. Jouw leerlingen behandelen er wekelijks een maatschappelijk thema mee. En zij werken dat thema in drie korte (taal)activiteiten uit.
De eerste activiteit houdt in dat je leerlingen een kerntekst lezen die past bij hun niveau en interesses – en dat jullie die klassikaal bespreken. In de twee activiteiten daarna scherpen je leerlingen hun kennis en mening over het tekstonderwerp aan, bijvoorbeeld door quizvragen of een woordweb te maken. De focus van teksten ligt altijd op minstens één van de volgende aandachtsgebieden: identiteit, democratie en wereldburgerschap (zie kader). Elk van deze thema’s sluit nauw aan op de kerndoelen van burgerschapsonderwijs.
Leerlingen ontdekken niet alleen wat hen uniek maakt, maar leren ook de overeenkomsten en verschillen met anderen te waarderen. Zo leren ze over discriminatie, armoede en culturele betekenis van kleding en gebruiken. Dit draagt bij aan wederzijds begrip en de omgang met diversiteit.
Kinderen maken kennis met democratische waarden, zoals vrijheid van meningsuiting en gelijkheid. Zij oefenen met democratisch handelen, onder meer door te debatteren en te stemmen in klasvergaderingen. Ook leren ze respect te hebben voor verschillende meningen.
In deze lessen leren leerlingen na te denken over hun rol in de wereld en hoe zij kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Zo onderzoeken ze manieren om goede doelen te ondersteunen, bespreken ze bijvoorbeeld de plasticsoep en maken ze publieksposters over dit probleem.
Door de drie thema’s te verwerken in korte, toegankelijke lessen, wordt burgerschap geen lastige toevoeging maar een inspirerend onderdeel van het curriculum. Je stimuleert er een positief schoolklimaat mee, met een centrale plek voor diversiteit, respect voor elkaar en actieve betrokkenheid bij de samenleving. Met Pit Burgerschap zorg je dat jouw leerlingen verantwoordelijke burgers worden die stevig in hun schoenen staan en bijdragen aan een betere wereld. Precies de toekomst die je ze gunt!