Getsjilp van vogels, die bijzondere geur in de lucht, narcissen en krokusjes… de natuur zoemt ervan: de lente! De meeste mensen kijken er ieder jaar weer reikhalzend naar uit. Ook kinderen zijn enorm gevoelig voor de bijzondere overgang van de winter naar de lente. Hoe je hier op een leuke manier bij aansluit met je onderwijs? Dat lees je in dit blog!
Een van de meest opvallende kenmerken van de lente is natuurlijk de verandering van het landschap. De eerste blaadjes komen weer aan de bomen, bloemen beginnen te bloeien en knoppen in alle soorten en maten steken de kop op. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor deze veranderingen en worden vaak enthousiast als ze de eerste tekenen van de lente ontdekken. Leerkrachten kunnen deze opwinding benutten door de lente in de klas te brengen met leuke activiteiten en materialen.
Een geweldige manier om de lente in de klas te halen, is door kinderen actief te betrekken bij het observeren van de natuur. Laat ze planten en bloemen onderzoeken in de schooltuin of in de omgeving van de school. Met een eenvoudig hulpmiddel zoals een loep of vergrootglas kunnen kinderen de details van bloemblaadjes, bladeren en insecten van dichtbij bekijken. Haal kweekbakjes, potgrond en zaadjes in de klas en laat de kinderen zien hoe plantjes groeien.
Zorg daarnaast dat je (ontwikkelings)materialen in je kasten zet die aansluiten bij het thema lente. Bijvoorbeeld een boerderijmand, puzzels over de lente, landschappen en natuur, zoals de puzzelserie landschappen, of een handig natuurpakket waarmee je van alles in één keer in huis hebt.
Een ander boeiend aspect van de lente is de terugkeer van trekvogels en de broedtijd in het algemeen. Kinderen vinden het vaak fascinerend om te leren over de trek van vogels en om ze te zien overvliegen als ze terugkeren naar hun broedgebieden. Een mooie manier om het broeden van dichtbij te bekijken is door gebruik te maken van livebeelden van vogelnesten, zoals die te vinden zijn op NestkastLIVE. Kinderen kunnen de ontwikkeling van eieren tot kuikens volgen en zien de ouders voor hun jongen zorgen. Dit biedt een unieke kans om kinderen te betrekken bij het leven van wilde dieren en om hen bewust te maken van de kwetsbaarheid van de natuur.
Nog leuker is het natuurlijk om zelf een nestkastje op te hangen, het liefst in het zicht van de klas! Zo ervaren kinderen hoe lang het duurt voordat het nestje gebouwd is, de eitjes gelegd zijn én uitkomen en hoe druk vader en moeder zijn met het verzorgen van hun kroost. Een voederhuisje erbij maakt het geheel natuurlijk helemaal af. Let op: zorg wel voor een veilige plek, waar katten niet bij kunnen!
Naast het verkennen van de natuur, biedt de lente ook mogelijkheden voor creatieve uitspattingen. Laat kinderen bloemen knutselen van gekleurd papier of laat ze lentegedichten schrijven, geïnspireerd op hun ervaringen met de natuur. Kijk voor materiaal- en knutselinspiratie ook eens op deze pagina!
Daarnaast kun je de lente integreren in vakken zoals rekenen en taal. Bijvoorbeeld door het tellen en classificeren van bloemen in de schooltuin of door het schrijven van verhalen of het maken van tekeningen over lentewandelingen.
Het is goed dat we de lente beschouwen als een waardevolle, educatieve kans voor kinderen. Door hen te laten kennismaken met de natuur en te betrekken bij authentieke, échte ervaringen, vergroten we hun passie voor de natuurlijke wereld en versterken we hun bewustzijn van milieukwesties en natuurbehoud.