Direct contact?
Gerreke Gierveld
Neem contact op Gerreke Gierveld Productmanager Jonge Kind
Neem contact op
Gepubliceerd op 18 mei 2022
Leestijd 3 min.

Vind jij het ook lastig om jouw kinderen in de boekenhoek te krijgen? Dé plek waar kinderen de wil om te kunnen lezen ontwikkelen en daarmee belangrijk voor de latere leesontwikkeling. In dit artikel geeft Gerreke je 5 tips voor een leerrijke en uitdagende boekenhoek.

Gerreke Gierveld, Productmanager Jonge Kind, geeft je 5 tips voor een leerrijke en uitdagende boekenhoek.

De 5 tips:

  1. Zorg dat kinderen iets kunnen doen!
    Peuters en kleuters kunnen doorgaans niet lezen. Alleen een paar boeken neerzetten op een kast, is dus niet genoeg. Verzin doen-alsof spel en handelende activiteiten rondom een boek, verhalen en letters. Maak gebruik van de verteltafel of een poppenhuis, een poppenkast met handpoppen en poppenkastpoppen, voldoende teken-, stempel-, knutsel- en ontwikkelingsmaterialen, zodat kinderen kunnen kiezen hoe ze spelen met en over de boeken en verhalen.
  2. Gebruik uitdagende materialen, creëer een mooie sfeer en voeg steeds iets toe.
    In veel groepsruimtes zie je een gezellige, rustige leeshoek met een bank, zitzak of kussens. De basis is goed, maar hoe houd je deze hoek aantrekkelijk? Maak de hoek compleet met een leuk boekenrek, de verteltafel of poppenkast en schrijf- en tekenspullen. Tip: uit de app van Piramide haal je talloze gedichtenposters en woordkaarten.
    Voeg steeds iets nieuws toe; een ander boek, nieuw ontwikkelingsmateriaal en een uitbreiding van de verteltafel of tekenmaterialen. Denk aan verschillende genres van boeken: prentenboeken, zoekboeken, kijkboeken… Leer kinderen er voorzichtig en netjes mee om te gaan. Zo ontdekken ze de waardevolle wereld van boeken.
  3. Voorlezen, voorspelen en voordoen.
    Natuurlijk kies je een geweldig boek om interactief voor te lezen en gebruik je de strategieën van begrijpend luisteren. Gebruik de tips uit de activiteiten van de app Piramide digitaal voor richtlijnen en inspiratie.
    Kinderen leren van je, als je voordoet wat ze later zelf mogen doen. Speel het prentenboek daarom zelf na op de verteltafel, in de poppenkast of met voorwerpen. Wedden dat je het binnen mum van tijd terugziet in de letter- en boekenhoek?
  4. Zorg voor samenhang tussen kringactiviteiten en de letter- en boekenhoek.
    Kies een prachtig verhalend prentenboek, dat je interactief voorleest en herhaalt tijdens kringactiviteiten over ‘begrijpend luisteren door interactief voorlezen’. Juf Nienke heeft bijvoorbeeld gekozen voor het hartverwarmende prentenboek ‘De koffer’ van Chris Naylor-Ballesteros. Dit boek gaat over het thema vluchtelingen en vrijheid. Bovendien gaat het over kunst in de vorm van een alledaags voorwerp. Juf Nienke heeft door middel van het boek gesproken met de kinderen over vluchtelingen (actueel onderwerp op de school) en vrijheid.
  5. Gebruik passende ontwikkelingsmaterialen gericht op taal en letters.
    Er zijn prachtige, educatieve materialen, waarmee kinderen spelenderwijs letters en taal leren en gebruiken. Deze ontwikkelingsmaterialen zijn gemaakt om verschillende (taal-)doelen aan te bieden aan kinderen, zodat ze met plezier kennis maken met en leren over taal en letters.

Tip voor in de boekenhoek

Ken je Rolf more – Woordjes lopen al? Met deze leuke lettermatten springen kinderen van letter naar letter. Erg leuk om bewegend leren te stimuleren in de boekenhoek!

Met zoveel keuze van spel en materialen in de boekenhoek krijgen de kinderen vanzelf zin in het spelen, ontdekken en leren in deze hoek!

Wil je meer tips of informatie over Piramide Digitaal?

Neem contact op via info@piramidemethode.nl.

Lees meer over Piramide Digitaal